1483
oleh oendang-oendang CHERI, apa boleh radja jang
gila itoe diganti oleh penggantinja jang halal? Ja apa tiada?
Djawab: Oendang- oendang soetji bilang ja!
Scheikh-ul-Islam
HAREMLICH-effendi."
Soelthan MOERAD ditoeroenkan dari tachta keradjaän dan dia poenja soedara HAMID naik tachta ; kahendak dan ingatanaja MANSOER dan HUSSEIN djadi hal benar. Lepas dia djadi radja maka orang berkata, bahoea Soelthan baroe roepanja seperti orang sakit, dari kaget mendengar itoe kabar pemboenoehan.
Soelthan ABDOEL HAMID saban hari kasi lihat
dirinja pada anak-anak negeri, hingga saban hari kalau maoe sombahjang Istar (sombahjang pertama di waktoe malam selama boelan Ramalan) dia pergi kalain messigit.
Dia poenja soedara bernama RASCHID, jang sekarang djadi radja moeda , dan NOER-EDDIN jang sakitan menoeloeng dia dalam pekerdjaän pemarentah serta adjar dan kasi ingatan padanja.
Familie Soelthan dalam kraton soedah djadi kalamkaboet lepas matinja Soelthan ABDOEL-AZIZ dan djatonja Soelthan MOERAD. PRINS NOER-EDDIN tiada hidoep lama dia mati sakit tering.