Halaman:ADH 0004 A. Damhoeri - Langit Kelabu diatas Mekah.pdf/88

Dari Wikisource bahasa Indonesia, perpustakaan bebas
Loncat ke navigasi Loncat ke pencarian
Halaman ini tervalidasi

- 83 -

Ja 'far seterusnya terus tinggal berdampingan dengan bi Muhammad. Ia akhirnya menjadi salah seorang pahlawan Islam yang terkenal. Ja 'far menemui syahidnya dalam perang Mu'tah.

P e n u t u p

Semua apa yang sudah kita kisahkan diatas tadi sebahagiannya akan dapat kita temui dalam sejarah u buku-buku tarikh Islam. Sehingga dapat kita per-ai kebenarannya. Namun kita harus dapat membedakan mana yang mempunyai nilai bahan sejerah dan mana yang merupakan imajinasi pengarang.

Tetapi sebahagian yang berkenaan dengan suasana Abesinia tidak akan ditemui dalam sejarah manapun. Semua tokoh-tokoh yang di ceritakan memang ada dalam arah Abesinia. Tetapi selama ber abad-abad fakta terbenam dalam lumpur sejarah. Tidak seorangpun yang mengetahuinya.

Tetapi akhirnya waktu penggalian sekitar Aksum ng kemudian menjadi sebuah desa kecil dijumpailah ngan kota Aksum pada zaman purbakala itu. Yaitu ketika kaum Muslimin melakukan pengungsian kesana.

Para ahli sejarah sudah menemui reruntuh sebuah a tua yang menyingkapkan sejarah masa lampau itu. tu dalam masa abad ke tujuh tahun Masehi.

Mereka menemukan bukti-bukti sejarah yang amat berharga. Dan membuka tirai zaman purba yang sekian a terbenam dalam lumpur sejarah. Karena terbenam awah abu dan lahar dari letusan gunung Ras Deshan.

Inskripsi-inskripsi yang ditemui dalam puingan