Lompat ke isi

Halaman:ADH 0004 A. Damhoeri - Langit Kelabu diatas Mekah.pdf/81

Dari Wikisumber bahasa Indonesia, perpustakaan bebas
Halaman ini tervalidasi

76.

7. Dibalik cerahnya langit.

Sebelum kisah ini kita akhiri akan kita kisahkan lebih dahulu bebera peristiwa yang ada kaitannya dengan kejadian-kejadian yang sudah kita uraikan dalam buku ini.

Penganut Islam yang pertama.

Menurut tarikh Islam wanita pertama yang memeluk Islam ialah Siti Khadijah isteri Nabi Muhammad s.a.w. sendiri. Dan laki-laki pertama yang memeluk islam ialah Saidina Abu Bakar sahabat nabi sendiri. Ia seorang kaya dan bangsawan di kota Mekah. Sebelum Islam beliau bernama: Abdullah bin Abi Quhafah. Khadijah ialah isteri nabi Muhammad yang pertama. Beliau berumah tangga pada waktu usia nabi baru 25 tahun dan Siti Khadijah sudah ber usia 40 tahun. Waktu berumah tangga dengan Khadijah lah nabi menerima wahyu yang pertama di gua Hira'. Dan baru tiga tahun kemudian turun wahyu yang kedua ialah surat Al Muddatsir.

Dari pihak pemuda ialah Ali bin Abi Thalib anak paman beliau sendiri. Dan dari kalangan sahaya ialah Zaid bin Haritsah budak kepunyaan Khadijah yang sudah di merdekakan. Zaid tinggal tetap bersama dengan nabi dan kemudian dijadikan anak angkat oleh beliau.